Зачервена и сърбяща кожа – най-често по ръцете, лицето, вътрешната част

...
Зачервена и сърбяща кожа – най-често по ръцете, лицето, вътрешната част
Коментари Харесай

Как ни влияе студът? Младите жени са най-чувствителни към минусовите температури

Зачервена и сърбяща кожа – най-често по ръцете, лицето, вътрешната част на бедрата и коленете. Почти всеки е следил тези признаци при прекосяването от студено към топло. Понякога това е съпроводено от кихане и сълзене на очите.

Често тази реакция на организма се бърка с простуда, само че при влизане на топло признаците бързо отминават. А в случай че се задържат няколко часа, лекарите настояват, че евентуално става дума за алергия към студа. Особено при появяването на ранички по кожата след разходка в студа.

Температурните съмнения и внезапното захлаждане са съществено предизвикателство за хората, страдащи от студова алергия (уртикария). Специалистите изясняват, че това не е типична алергия, а става дума за реакция на организма към суровите климатични условия през зимата. Алергията към мраз засяга два пъти по-често дамите. От нея се оплакват най-вече хората в най-активна възраст – сред 20 и 40 години. Основната група пациенти, които търсят съвет от кожен лекар, са млади дами, написа bTV.

В Европа един на 200 души страда от хронична уртикария. При множеството хора тази сензитивност към минусовите температури отминава в границите на няколко години, само че има и такива, които живеят с това неразположение съвсем цялостен живот. В най-тежкия си вид алергията към студа води до съществено утежняване на качеството на живота – нарушава съня, провокира тревога и меланхолия.

Специалистите изясняват още, че отслабването на имунитета през зимата, нарасналият банкет на медикаменти, възпалителните болести, стресът, както и потреблението на несъответствуващи козметични средства са все фактори, които водят до обостряне на доста дерматологични болести в този интервал от годината.

Ниските температури на открито и сухият въздух вътре в пространствата са причина освен за честите настинки и инфекциозните болести, но и за възникването на съществени проблеми с кожата. А от време на време двата казуса вървят ръка за ръка.

Рязката промяна на температурата от топло към студено провокира самобитен термичен потрес. Кръвоносните съдове реагират на студа с разширение и лицето почервенява, изясняват кожните лекари. И допълват, че при нескончаем престой на открито капилярите се свиват и се утежнява кръвоснабдяването на тъканите, забавя се обмяната на веществата и се нарушава подхранването на кожата. Вследствие на всичко това тя става суха, бледа, отпусната, възпалява се и се лющи неприятно.

Човешката кожа има натурален защитен липиден пласт, който изтънява от водата при прекомерно миене, от студения и изсъхнал въздух през зимата, както и от вятъра. Той е значим, тъй като защищава кожата както от обезводняване, по този начин и от редица болести, възпалителни процеси и инфекции.

Това улеснява размножаването на бактериите и гъбичките, които нападат епидермиса и постоянно провокират възпалителни процеси. А когато имунитетът спадне, кожните алергии (в това число и уртикарията) се обострят

Студовата алергия е все по-често срещан проблем през студените зимни дни, безапелационни са родните кожни лекари. Те считат, че има избрана генетична предразположеност към това заболяване, само че тя не е наложителна. Все отново има и доста други фактори, които също обуславят развиването на това неприятно положение.

Трябва да се знае също по този начин, че студовата алергия не е просто нетърпимост към ниските температури, а е неразположение, което може да се отключи при съответни метеорологични условия – като да вземем за пример мощен леден вятър или влага. Уртикарията може да се прояви обаче и при плуване в студена вода, взимане на по-хладен душ и даже при пиянство на студени питиета.

Алергичният отговор е под разнообразни форми и признаци. В множеството случаи след излагане на открито при минусови температури се появяват кожни проблеми, породени от бързото освобождение на хистамин в резултат на свързването на характерни антитела с еозинофилите.

Кожата посинява, тъй като при ниски температури капилярите се свиват и кръвообращението понижава в изложените на студа ръце, нос, уши и други елементи от лицето. Първите признаци на дефицит на О2 в епидермиса са появяването на синкаво-лилави петна, усещането за парене и противен сърбеж. При по-продължително излагане на минусови температури може да се появи даже болежка.

Успоредно с чувствителността на кожата след въздействието на студа пораждат и спомагателни процеси, които са директен резултат от понижената имунна отбрана. Това може да е главоболие, изнемощялост, запушен нос, даже кашлица, зачервяване на очите и други, допълват родните кожни лекари. По думите им, в случай че не се вземат ограничения в точния момент, може да се появи сгъстяване и удебеляване на кожата в най-изложените на студа зони, каквито са пръстите на ръцете или коленете (особено при дамите, които носят къси поли през зимата).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР